Салатлар | Beka.uz
- Бош саҳифа
- Пазандалик
- Салатлар
Турли енгил ва тўйимли салатлар рецептлари. Масаллиқларни танлаш, ишлатиш ва сақлаш борасида маслаҳатлар.
Турпли салат
жума, 2018 Январ 05 Лола
Ҳамма масаллиқлар майда сомонча тўғралади. Тўғралган турпни тахири чиқиши учун бироз муддатга сувга солиб қуйинг. Сўнгра, барчаси аралаштирилади.
Батафсил…
Шпротли газак
пайшанба, 2018 Январ 04 Лола
Қора нон, аввал паррак, сўнгра учбурчак қилиб кесилади. Тостерда ёки товада озгина сариёғ билан икки томони қизартириб олинади. Помидор ва бодринглар ингичка паррак қилиб кесилади.
Батафсил…
«Қиш зийнати» салати
чоршанба, 2018 Январ 03 Лола
Картошка ва лавлаги сувда қайнатиб олинади. Оқ пиёз иккига бўлиниб, майда паррак қилиб тўгралиб, бироз сувда чайқаб олинади. Шунда пиёзнинг аччиғи кетади. Кўк пиёз майда тўғралади. Барча масаллиқлар тўртбурчак қилиб тўғралади ва аралаштирилади.
Батафсил…
«Грек» салати
сешанба, 2015 Сентябр 22 Лола
Барча масаллиқлар кубик қилиб тўғралади. Таъбга қараб туз, лимон суви ва ёғ солиб, аралаштирилади.
Эслатма: Зайтун ёғи ўрнига салат (писта) ёғини ишлатиш мумкин.
Батафсил…
«Шуба» салати
шанба, 2015 Сентябр 19 Лола
Картошка, сабзи, лавлаги ва тухум сувда қайнатиб олинади. Бу масаллиқларнинг пўсти артилиб, алоҳида идишга қирғичдан чиқарилади. Салат идишининг тубига майда тўғралган балиқ ёйиб қўйилади. Сўнг, устига тухум оқи, картошка, сабзи ва лавлаги устма уст ёйиб чиқилади.
Батафсил…
«Дилором» салати
пайшанба, 2015 Сентябр 17 Лола
Ушбу салат 8-10 кишилик. Гўшт ва пишлоқ сомонча, тухум ва бодринг ярим ой шаклида тўғралади. Кўкатлар ва салат барги йирик тўғралади. Барча масаллиқлар майонез билан аралаштирилади.
Батафсил. ..
Қуритилган бақлажонли салат
чоршанба, 2015 Сентябр 16 Лола
Ушбу салат 10-12 кишилик. Қайнаб турган сувга бақлажон солиниб, 2 дақиқа қайнатилади. Сўнг бақлажон сувдан силқитиб олинади. Қизиган товага ёғ солиниб, тўғралган пиёз енгил ўлгунича қовурилади ва устига қизил қайла солинади.
Батафсил…
Қуймоқли салат
сешанба, 2015 Сентябр 15 Лола
Тухумдан оддий қуймоқ пишириб олинади. Барча масаллиқлар тўртбурчак тўғралади. Кўкатлар майда тўғралади. Таъбга қараб тузи ростланиб, барча масаллиқлар майонез билан аралаштирилади.
Батафсил…
Дудланган пишлоқли салат
якшанба, 2015 Сентябр 13 Лола
Барча масаллиқлар сомонча тўғралади. Кўкатлар майда тўғралади. Таъбга қараб тузи ростланиб, барча масаллиқлар майонез билан аралаштирилади.
Батафсил…
«Ноз-ноз» салати
жума, 2015 Сентябр 11 Лола
Товуқ гўшти қўлда майдаланиб, тухумга аралаштирилиб, ёғда қовуриб олинади. Алоҳида идишга сухарик, майдаланган саримсоқпиёз, 1 ош қошиқ майонез солиниб, (таъбга қараб кўкат қўшишингиз мумкин) аралаштирилади. Қолган масаллиқлар кубик қилиб тўғралади ва алоҳида идишда аралаштирилади.
- Жами мақолалар: 29
- Саҳифада мақолалар:
Товуқ гўшти ва пишлоқ қўшиб тайёрланадиган хуштаъм «Цезарь» салати рецепти — «Daryo»
Рецептлар
12315
Товуқ гўшти ва пишлоқдан тайёрланадиган салат мазали таъмга эга. Уни ўзингизга ёққан услубда безатиб дастурхонга тортишингиз мумкин. Қайла салатнинг таъмини янада уйғунлаштиради.
Фото: LifehackerСалат учун керакли масаллиқлар:
- батон — 3-4 бўлак
- ўсимлик ёғи — 2-3 қошиқ
- туз — таъбга кўра
- товуқ филеси — 2 дона
- мурч — таъбга кўра
- пармезан пишлоғи — таъбга кўра
- салат барги — таъбга кўра
Қайласи учун керак бўладиган маҳсулотлар:
- лимон — 1 дона
- саримсоқ — 2 донача
- пармезан пишлоғи — 50 г
- майонез — 2 қошиқ
- хантал — 2 қошиқ
- туз — ярим қошиқ
- мурч — ярим қошиқ
- зайтун ёғи — 240 мл
Тайёрланиши:
- Батонни кичик кубик шаклида тўғраб олинг ва пишириш варағига қўйинг.
Унга 1-2 ош қошиқ ўсимлик ёғи ва туз қўшинг.
- Батон бўлакларини 8-10 дақиқа давомида 180 даража ҳароратда олдиндан қиздирилган печга қўйинг. Бу вақт ичида батон бўлакларини бир неча марта аралаштиринг.
- Товуқ филесига ёғ, туз ва мурч қўшинг. Грил пишириладиган товада ўртача оловда ҳар томондан тахминан 4 дақиқа давомида пишириб олинг.
- Товуқ гўштини катта бўлакларга, пишлоқни эса ингичка бўлакларга бўлинг. Салат баргини қўшиб аралаштиринг.
- Бир дона лимоннинг 60 мл шарбатини сиқиб олинг. Саримсоқ ва пармезан пишлоғини кичик тишли қирғичдан ўтказиб олинг.
- Майонез, лимон шарбати, саримсоқ, хантал, туз ва мурчни блендер ёрдамида аралаштиринг.
- Секин-аста ёғни массага қўшинг ва қаймоқли масса олинмагунча аралаштиришда давом этинг.
- Унга пармезанли қайлани қўшинг ва яна блендер ёрдамида ҳамма маҳсулотларни аралаштиринг.
- Салатни идишларга солинг ва устига қайлани қуйинг.
Ёқимли иштаҳа!
Мавзуга доир:
- Оқ шоколад ва қаймоқдан хуштаъм мусс тайёрлаймиз.
- Оддий ва осон тайёрланадиган шоколадли «Каштан» ширинлиги рецепти.
- Бир зумда тайёр бўладиган олмали пирог рецепти.
- Мазали нонушта: Печда пишириладиган гилосли запеканка ва картошкали тортиля рецепти.
Асосий янгиликлар
Маҳаллий
Шавкат Мирзиёевнинг Мисрга расмий ташрифи бошланди
Маҳаллий
Ўзбекистон юкларини Грузия портлари орқали узлуксиз ташиш йўлга қўйилади
Маҳаллий
Аҳмад ал-Фарғоний барпо этган Нил дарёсидаги сув сатҳини ўлчайдиган Ниломер — суратларда
Экспрессия вкусовых рецепторов на губах и лапках Aedes aegypti
. 2013 Декабрь; 43 (12): 1161-71.
doi: 10.1016/j.ibmb.2013.10.005. Epub 2013 22 октября.
Джексон Т Спаркс 1 , Брайан Т. Виньярд, Джозеф С. Диккенс
принадлежность
- 1 Министерство сельского хозяйства США, Служба сельскохозяйственных исследований, Центр сельскохозяйственных исследований им. Генри А. Уоллеса Белтсвилля, Институт растениеводства, Лаборатория биоконтроля и поведения инвазивных насекомых, Белтсвилл, Мэриленд 20705, США.
- PMID: 24157615
- DOI: 10.1016/j.ibmb.2013.10.005
Джексон Т. Спаркс и др.
Насекомое Биохим Мол Биол.
2013 Декабрь
. 2013 Декабрь; 43 (12): 1161-71.
doi: 10.1016/j.ibmb.2013.10.005. Epub 2013 22 октября.
Авторы
Джексон Т Спаркс 1 , Брайан Т. Виньярд, Джозеф Диккенс
принадлежность
- 1 Министерство сельского хозяйства США, Служба сельскохозяйственных исследований, Центр сельскохозяйственных исследований им. Генри А. Уоллеса Белтсвилля, Институт растениеводства, Лаборатория биоконтроля и поведения инвазивных насекомых, Белтсвилль, Мэриленд, 20705, США.
- PMID: 24157615
- DOI:
10.
1016/j.ibmb.2013.10.005
Абстрактный
Комар, вызывающий желтую лихорадку, Aedes aegypti, ежегодно заражает все большее число людей вирусами денге, желтой лихорадки и чикунгуньи. Контактная хеморецепция у комаров влияет на ряд форм поведения, включая выбор хозяина, откладывание яиц и кормление. Хотя такое поведение во многих случаях хорошо задокументировано, молекулярные механизмы, его опосредующие, изучены недостаточно. Здесь мы сообщаем о результатах секвенирования тотальной матричной РНК на губах и лапках как самцов, так и самок Ae. aegypti, чтобы выявить профили экспрессии генов вкусовых рецепторов (GR) в этих основных вкусовых придатках. Уровни экспрессии генов в каждой ткани проверяли с помощью RT-qPCR. Мы обсуждаем потенциальные функции обнаруженных здесь ГР, рассматривая гомологичные ГР у других насекомых. Специфические ГР обеспечивают молекулярные мишени для модификации опосредованного вкуса поведения у этого важного переносчика болезни.
Ключевые слова: Aedes aegypti; вкусовой рецептор; Лабелла; Тарси; Вкус.
Опубликовано Elsevier Ltd.
Похожие статьи
Генетика хеморецепции лабеллы и лапки Aedes aegypti.
Спаркс Дж.Т., Бохбот Дж.Д., Диккенс Дж.К. Спаркс Дж.Т. и др. Насекомое Биохим Мол Биол. 2014 Май; 48:8-16. doi: 10.1016/j.ibmb.2014.02.004. Epub 2014 26 февраля. Насекомое Биохим Мол Биол. 2014. PMID: 24582661
Пероральная восприимчивость Aedes aegypti из Кабо-Верде к вирусам желтой лихорадки, денге и чикунгуньи.
Вазей М., Йебакима А., Лоуренсо-де-Оливейра Р., Андриамахефазафи Б., Коррейра А., Родригес Х.М., Вейга А., Морейра А.
, Лепарк-Гоффарт И., Грандам М., Файу АБ. Вазей М. и соавт. Векторные зоонозные заболевания. 2013 Январь; 13(1):37-40. doi: 10.1089/vbz.2012.0982. Epub 2012 30 ноября. Векторные зоонозные заболевания. 2013. PMID: 23199267
Идентификация регуляторных элементов транскрипции зародышевой линии у Aedes aegypti.
Акбари О.С., Папатанос П.А., Сэндлер Дж.Е., Кеннеди К., Хей Б.А. Акбари ОС и др. Научный представитель 2014 г. 4 февраля; 4: 3954. дои: 10.1038/srep03954. Научный представитель 2014. PMID: 24492376 Бесплатная статья ЧВК.
Семейство Gr потенциальных вкусовых и обонятельных рецепторов желтолихорадочного комара Aedes aegypti.
Кент Л.Б., Уолден К.К., Робертсон Х.М. Кент Л.Б. и др. Химические чувства.
2008 Январь; 33 (1): 79-93. дои: 10.1093/chemse/bjm067. Epub 2007 10 октября. Химические чувства. 2008. PMID: 17928357
Геномика Aedes aegypti.
Северсон Д.В., Кнудсон Д.Л., Соареш М.Б., Лофтус Б.Дж. Северсон Д.У. и соавт. Насекомое Биохим Мол Биол. 2004 г., июль; 34 (7): 715-21. doi: 10.1016/j.ibmb.2004.03.024. Насекомое Биохим Мол Биол. 2004. PMID: 15242713 Обзор.
Посмотреть все похожие статьи
Цитируется
Приоритет человеческих запахов над визуальными и тепловыми сигналами при посадке самок комаров Aedes aegypti .
Самнер Б.Д., Карде РТ. Самнер Б.Д. и соавт. J Поведение насекомых. 2022;35(1-3):31-43. doi: 10.1007/s10905-022-09796-2.
Epub 2022 23 мая. J Поведение насекомых. 2022. PMID: 35846381 Бесплатная статья ЧВК.
Дискретные роли ионотропного корецептора Ir76b влияют на обоняние, питание кровью и спаривание у комара-переносчика малярии Anopheles coluzzii .
Йе З., Лю Ф., Сунь Х., Фергюсон С.Т., Бейкер А., Очиенг С.А., Цвибель Л.Дж. Йе Зи и др. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Jun 7;119(23):e2112385119. doi: 10.1073/pnas.2112385119. Epub 2022 1 июня. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022. PMID: 35648836 Бесплатная статья ЧВК.
Экспрессия генов, связанных с обонянием, в усиках самок комаров обыкновенных лабораторных штаммов Aedes aegypti .
Митра С., Пинч М., Кандель Ю., Ли Ю., Родригес С.Д., Хансен И.А. Митра С.
и др. Фронт Физиол. 2021 23 августа; 12:668236. doi: 10.3389/fphys.2021.668236. Электронная коллекция 2021. Фронт Физиол. 2021. PMID: 34497531 Бесплатная статья ЧВК.
Раздражающий рецептор TRPA1 опосредует отпугивающий комаров эффект кошачьей мяты.
Мело Н., Чапек М., Аренас О.М., Афифи А., Йилмаз А., Поттер С.Дж., Ламинетт П.Дж., Пара А., Галлио М., Стенсмир М.С. Мело Н. и др. Карр Биол. 2021 10 мая;31(9):1988-1994.e5. doi: 10.1016/j.cub.2021.02.010. Epub 2021 4 марта. Карр Биол. 2021. PMID: 33667373 Бесплатная статья ЧВК.
Вкусовая система комаров и борьба с болезнями.
Байк Л.С., Карлсон мл. Байк Л.С. и соавт. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Dec 29;117(52):32848-32856. doi: 10.1073/pnas.
2013076117. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020. PMID: 33372129 Бесплатная статья ЧВК. Обзор.
Просмотреть все статьи «Цитируется по»
Типы публикаций
термины MeSH
вещества
Вкусовые рецепторы чешуекрылых: химоощущение и не только
Обзор
. 2016 окт; 25 (5): 519-29.
doi: 10.1111/imb.12246. Эпаб 2016 26 мая.
А Р Агнихотри 1 , А А Рой 1 , Р С Джоши 1
принадлежность
- 1 Институт биоинформатики и биотехнологии, Университет Савитрибай Пхуле Пуны (бывший Университет Пуны), Ганешхинд, Пуна, штат Массачусетс, Индия.
- PMID: 27228010
- DOI: 10.1111/имб.12246
Обзор
AR Agnihotri et al. Насекомое Мол Биол. 2016 Октябрь
. 2016 окт; 25 (5): 519-29.
doi: 10.1111/imb.12246. Эпаб 2016 26 мая.
Авторы
А.Р. Агнихотри 1 , А А Рой 1 , Р С Джоши 1
принадлежность
- 1 Институт биоинформатики и биотехнологии, Университет Савитрибай Пхуле Пуны (бывший Университет Пуны), Ганешхинд, Пуна, штат Массачусетс, Индия.
- PMID: 27228010
- DOI: 10.1111/имб.12246
Абстрактный
Чешуекрылые — один из самых распространенных отрядов насекомых, включающий несколько важных для сельского хозяйства видов насекомых. Экологический успех чешуекрылых насекомых частично зависит от их адаптивной тактики хеморецепции, которая играет важную роль в выборе хозяев, мест откладывания яиц и партнеров. Члены семейства рецепторов, связанных с G-белком, вкусовые рецепторы (GRs), являются неотъемлемой частью хемосенсорного аппарата чешуекрылых. Они экспрессируются в хемосенсорных нейронах и, как известно, обнаруживают различные стимулы окружающей среды. Здесь мы обсуждаем различные аспекты GR чешуекрылых с акцентом на их роли в различных процессах, таких как хемоощущение, выбор хозяина и адаптация. Филогенетические анализы показали, что большое разнообразие генов GR могло быть создано в результате дупликации генов и событий положительного отбора, которые также демонстрируют специфичную для линии и ткани экспрессию. Кроме того, белки GR чешуекрылых разнообразны и демонстрируют широкую лигандную селективность в отношении нескольких молекул, включая сахара, детерминанты, соли и CO2. Связывание лигандов с GR вызывает множественные последующие изменения на клеточном уровне, за которыми следуют изменения в поведении. ГР играют решающую роль в хемоощущении и влияют на поведение насекомого. В целом, ГР насекомых являются потенциальными мишенями при разработке эффективных стратегий борьбы с насекомыми.
Ключевые слова: чешуекрылые; химиочувствительность; вкусовой рецептор; поведение насекомых; сахар.
© 2016 Королевское энтомологическое общество.
Похожие статьи
Молекулярная эволюция генов обонятельных и вкусовых рецепторов у чешуекрылых насекомых: значение для их адаптации и видообразования.
Энгсонтиа П., Сангкет У., Чотигеат В., Сатасук К. Энгсонтиа П. и др. Дж Мол Эвол. 2014 авг; 79 (1-2): 21-39. doi: 10.1007/s00239-014-9633-0. Epub 2014 20 июля. Дж Мол Эвол. 2014. PMID: 25038840
Эволюция семейства генов вкусовых рецепторов дает представление об адаптации к различным растениям-хозяевам у нимфалидных бабочек.
Suzuki HC, Ozaki K, Makino T, Uchiyama H, Yajima S, Kawata M. Судзуки ХК и др. Геном Биол Эвол. 2018 1 июня; 10 (6): 1351-1362. дои: 10.1093/gbe/evy093. Геном Биол Эвол. 2018. PMID: 29788112 Бесплатная статья ЧВК.
Молекулярная характеристика рецепторов вкуса сахара у хлопкового червя Helicoverpa armigera.
Сюй В., Лю Н., Ляо Ю., Андерсон А. Сюй В.
и др. Геном. 2017 Декабрь; 60 (12): 1037-1044. doi: 10.1139/gen-2017-0086. Epub 2017 21 августа. Геном. 2017. PMID: 28825966
Какой вкус у мотылька и бабочки? Молекулярная основа вкусовых рецепторов чешуекрылых.
Сюй В. Сюй В. наук о насекомых. 2020 дек; 27(6):1148-1157. дои: 10.1111/1744-7917.12718. Epub 2019 12 сентября. наук о насекомых. 2020. PMID: 31433559 Бесплатная статья ЧВК. Обзор.
Контактное хемоощущение фитохимических веществ травоядными насекомыми.
Пентцольд С., Берс А., Боланд В. Пентцольд С. и соавт. Nat Prod Rep. 10 мая 2017 г .; 34 (5): 478–483. дои: 10.1039/c7np00002b. Представитель Nat Prod. 2017. PMID: 28485430 Бесплатная статья ЧВК. Обзор.
Посмотреть все похожие статьи
Цитируется
Функциональный анализ горького вкусового рецептора, высоко экспрессированного в личиночной верхнечелюстной галее Helicoverpa armigera.
Chen Y, Wang PC, Zhang SS, Yang J, Li GC, Huang LQ, Wang CZ. Чен Ю и др. Генетика PLoS. 2022 7 октября; 18 (10): e1010455. doi: 10.1371/journal.pgen.1010455. Электронная коллекция 2022 окт. Генетика PLoS. 2022. PMID: 36206313 Бесплатная статья ЧВК.
Полногеномный анализ обонятельных и вкусовых рецепторов у шести бабочек Papilio (Lepidoptera: Papilionidae).
Инь Н., Сяо Х., Ян А., Ву С., Лю Н. Инь Н и др. Насекомые. 2022 авг 29;13(9):779. doi: 10.3390/insects13090779. Насекомые. 2022. PMID: 36135480 Бесплатная статья ЧВК.
Идентификация и анализ экспрессии хемосенсорных генов в транскриптоме усиков хризантемной тли Macrosiphoniella sanborni .
Чжун Дж, Ван Ю, Лу Ю, Ма Х, Чжан Ц, Ван Х, Чжан Ц, Сунь М.
Чжун Дж. и др. Насекомые. 2022 29 июня; 13 (7): 597. дои: 10.3390/насекомые13070597. Насекомые. 2022. PMID: 35886773 Бесплатная статья ЧВК.
Идентификация и характеристика хемосенсорных рецепторов в феромонной железе-яйцекладе Spodoptera frugiperda (JE Smith).
Sun YL, Dong JF, Yang HB, Li DX, Tian CH. Сан Ю.Л. и др. Насекомые. 2022 21 мая; 13 (5): 481. doi: 10.3390/insects13050481. Насекомые. 2022. PMID: 35621815 Бесплатная статья ЧВК.
Ход исследований Dendrolimus spp. Феромоны: от идентификации к молекулярному распознаванию.
Чжан С., Конг С., Чжан З. Чжан С. и др. Front Cell Dev Biol. 2022 3 мая; 10:829826. doi: 10.3389/fcell.2022.829826. Электронная коллекция 2022.